Wat zijn symptomen van artrose bij honden?

Artrose, ook wel aangeduid met gewrichtsslijtage is een aandoening die kan voorkomen in alle gewrichten van honden. Een bepaalde oorzaak brengt de artrose in het gewricht op gang, vervolgens houdt de artrose zich in stand en wordt de slijtage steeds erger.

Symptomen van artrose.

Stijfheid na periode van rust, moeilijk opstaan, mank of kreupel lopen van uw hond, onregelmatig lopen, uitingen van pijn, piepen, poot omhoog houden.

Hoe ontstaat artrose bij honden?

Naarmate de leeftijd van de hond vordert zien we dat kraakbeen dat normaal soepel en elastisch is, langzaam brozer wordt. Er treden barsten op in het gladde oppervlak en er beginnen stukjes kraakbeen los te komen. Wanneer dit proces eenmaal gestart is, zien we dat er een vicieuze cirkel ontstaat : het ooit zeer gladde oppervlak wordt ruwer en wrijft nog meer in op het contactoppervlak. Het gewricht wordt minder soepel omdat twee ruwe oppervlaktes tegen elkaar schuren.

Er komen stukjes kraakbeen los en die zweven rond in het gewricht wat blokkades kan veroorzaken. Door de irritatie komt er vocht in het gewricht, dit kan ook aanleiding geven tot een ontstekingsreactie in het kapsel. Het kapsel wordt dan vaak dikker en stijver wat de beweeglijkheid van de heup van uw hond niet ten goede komt. Het lichaam probeert de druk op het aangetaste gewricht laag te houden en we zien de vorming van botuitsteeksels aan de randen van het gewricht, die scherpe randen kunnen ook pijn veroorzaken.

Oorzaken artrose bij honden.

Artrose kan eigenlijk worden gezien als een normaal proces van de gewrichten bij het ouder worden. Bij toenemende leeftijd bij honden, door belasting met het eigen lichaamsgewicht neemt de opbouw van het kraakbeen af en de afbraak toe. Dit heeft tot gevolg dat de gewrichten minder kraakbeen hebben en dat er pijn bij beweging gaat ontstaan. Vaak ontstaan aan de randen van de gewrichtsvlakken botuitsteeksels en -haken. Deze worden osteofyten genoemd. Vaak wordt over artrose gesproken als ‘slijtage’ van de gewrichten, maar van puur mechanische slijtage zoals men bij machineonderdelen ziet is geen sprake; zowel bot als kraakbeen zijn levende weefsels met cellen die actief betrokken blijven bij het functioneren van het weefsel. (Bron causus.be)

Risicofactoren voor het ontstaan van artrose zijn:

  • Chronische belasting.
  • Overgewicht. Overgewicht speelt een belangrijke rol bij artrose van knieën, heupen en enkels.
  • Trauma. In beschadigde gewrichten kan ook eerder artrose ontstaan.
  • Erfelijkheid. Artrose treedt bij iedereen in bepaalde mate op, maar de snelheid waarmee dat gebeurt is in een bepaalde mate erfelijk. In zeldzame gevallen is vroegtijdige artrose een ziekte die (eenvoudig) dominant overerft.
  • Ontstekingsreactie. Artrose ontstaat niet alleen door overmatig gebruik van gewrichten of veroudering maar ook door een lichte ontstekingsreactie van het lichaam. Deze ontstekingsreactie versnelt de afbraak van gewrichtskraakbeen.
  • Verder worden er onderzoeken verricht naar andere risicofactoren voor de progressie van artrose, zoals een lage vitamine D spiegel, een lage vitamine K spiegel en de mogelijke invloed van vrije radicalen.

Artrose, hoe vaak komt dit voor bij honden.

honden artroseTwintig procent van alle oudere honden/ katten heeft artrose en dit percentage neemt toe met de leeftijd. Vanuit het oogpunt van het huisdier zijn artrose en artritis twee aandoeningen die nauw met elkaar verbonden zijn:  heeft meestal artritis tot gevolg. Het kraakbeen slijt en door een herstelpoging van het afweersysteem kunnen ontstekingen (artritis) worden veroorzaakt. Andersom is het ook mogelijk, artritis geeft versnelde slijtage van de gewrichten (artrose) van de hond. Bewezen is dat overgewicht van een lichaam kan leiden dat artrose. Mogelijke oorzaken zijn; over-en ongelijkmatige belasting gewricht, lengte verschillen ledematen, X- en O-benen, slecht genezen botbreuk, zwakke gewrichtsbanden, slechte bot kwaliteit door ontkalking of erfelijkheid, hormonale stoornissen (overgang) bij vrouwelijke dieren.

Wat is er aan te doen?

  • Een operatie bij bepaalde aandoeningen.
  • Het bestrijden van overgewicht van uw hond.
  • Een aangepast bewegingspatroon voor de hond.