Waarom een dierenverzekering vergelijken en afsluiten?

Honden zijn vaak van een grote emotionele, maar ook financiële waarde. Wanneer een hond wegvalt, kan het verstandig zijn om verzekerd te zijn voor het wegvallen van dit hond. Door verzekerd te zijn voor een hond kun je hierdoor direct een nieuwe huisgenoot verwelkomen. Een hondenverzekering is er vaak ook wanneer er schade wordt gemaakt door een van de honden, de verzekering zal de gemaakte schade van dit dier vergoeden. Denk hierbij aan bijtschade van bijvoorbeeld de hond, of de kat die een auto beschadigd heeft met zijn nagels. Wanneer je net een huisdier in huis hebt denk je misschien niet heel snel aan een hondenverzekering. Helaas denken de meeste mensen pas aan een dergelijke verzekering wanneer het al fout is gelopen. Wees deze vervelende gebeurtenis het liefst voor en verzeker je honden nu het nog kan.

Wat kost een hond?

Veel mensen willen een hond aanschaffen maar zijn zich vaak niet bewust van de kosten die het met zich mee brengt. Om te voorkomen dat je later spijt hebt vanwege de hoge kosten is het altijd goed om van te voren even te kijken wat je nou ongeveer kwijt zal zijn aan een hond.

De kosten voor een hond

Wanneer je een hond in een asiel koopt betaal je daar ongeveer 120 euro voor. Voor een echte rashond betaal je alweer stukken meer namelijk tussen de 400 en 1500 euro. Na de aanschaf van het hondje heb je spullen als een hondenmand, voedselbak, riem en speeltjes nodig. Hier kan je al 400 euro aan kwijt zijn. Maar gelukkig hoef je dit vaak maar 1 keer te kopen.

Een chip in laten brengen bij een hond om hem later terug te kunnen vinden bij vermissing kost ongeveer 40 euro. Voeding voor een hond zal ongeveer 50 euro per maand zijn. Maar dit verschilt natuurlijk per grootte van een hond. Een Chiwawa bijvoorbeeld zal in een maand veel minder eten dan een Duitse dog.

Het steriliseren van een hond (niet verplicht, wel aanbevolen) kan al vanaf 400 euro. Bij honden die 45 kilo of zwaarder wegen zal de prijs ook stijgen naar ongeveer 550 euro. En tot slot zit je nog vast aan de verplichte hondenbelasting waar je tussen de 35 en 100 euro aan kwijt bent.

Denk verder nog aan de volgende zaken:

 • Vaccinaties 18 euro – 60 euro
 • hondenartsconsult 25 euro
 • Ziektekostenverzekering 15 euro per maand
 • Hondenuitlaatservice (wanneer je zelf geen tijd hebt om de hond uit te laten) 15 euro
 • Gedragstherapie 150 euro

Hond laten steriliseren?

Waarom zou je eigenlijk je teef laten steriliseren? Het steriliseren heeft een heleboel voordelen, niet alleen voor jouzelf maar ook voor de hond. Een sterilisatie waarbij de eierstokken verwijderd worden, kan je het beste laten doen wanneer de hond tussen 6-9 maanden oud is.

Wat zijn eigenlijk precies de voordelen van sterilisatie?

 • Het verminderd het risico op het ontstaan van melkkliertumoren
 • De hond heeft geen paringsdrang en zal zich dus veel aangenamer gedragen
 • Geen opdringerig gedrag en dus zal de hond minder weglopen
 • Banken en tapijten zullen schoon blijven omdat het teefje geen bloed meer uitvloeit
 • Sterilisatie zorgt voor een gemakkelijkere omgang met mensen en andere honden.
 • Sterilisatie voorkomt dat een hond schijnzwanger wordt. Schijnzwangerschap kan een hond behoorlijk ziek maken.
 • Sterilisatie zorgt ervoor dat de levensverwachting met 2 jaar toe zal nemen

De reden dat men het aantal nieuwe puppy’s wilt beperken is omdat asiels tegenwoordig vol zitten. Deze hondjes kunnen verder nergens terecht en daarom is het dus belangrijk om te voorkomen dat overpopulatie van honden toeneemt.

Wat zijn de risico’s van sterilisatie?

Na sterilisatie is er een zeer kleine kans op urine-incontinentie. Dit is natuurlijk nooit prettig maar gelukkig is het goed te behandelen met medicatie. Het kan heel af en toe ook voorkomen dat de vacht van een hond verandert na sterilisatie.

Hoe gaat het in zijn werk?

Nadat het teefje onder narcose is gebracht, wordt er in de buikwand een kleine snede gemaakt zodat de eierstokken verwijderd kunnen worden. Een vervelende kap is gelukkig niet nodig dankzij de kleine snede en de hond kan dezelfde dag gewoon weer naar huis. Een controle van de wond vindt 10 dagen na operatie plaats.

Mijn hond heeft vlooien

Als je ziet dat je hond zich constant aan het krabben is en zich onrustig gedraagt is de kans groot dat hij vlooien heeft. Zwarte korreltjes op de huid van de hond zijn meestal ontlasting van de vlooien. Tijd om je hond een handje te helpen en een eind te maken aan de vlooien kolonie.

In allerlei winkels verkopen ze vlooienbestrijdingsmiddelen zoals poeders, druppels, shampoos, sprays enz. Een hond kan niet tegen alle bestrijdingsmiddelen. Het kan zijn dat er huiduitslag of ontstekingen optreden. Kijk daarom goed wat het beste werkt voor jouw hond. Wanneer je het juiste middel hebt gevonden is het een goed idee om hier alvast een extra exemplaar van aan te schaffen. Dan weet je dat je voor de volgende keer meteen het juiste middel bij de hand hebt.

Omdat vlooien niet alleen op de hond, maar ook in de hele omgeving van het huis zitten, is het slim om alles goed schoon te maken en te stofzuigen. Bind de stofzuigzak goed dicht en gooi hem direct weg. Vlooien kruipen namelijk zonder moeite weer terug uit de zak.

Natuurlijk kan je ook voorkomen dat jouw hond vlooien krijgt. Ga elke dag met een stofzuiger over de slaapplek en over de mand van de hond. Kam je hond regelmatig met een speciale vlooienkam zodat je meteen kan ontdekken of een hond vlooien heeft. De vlooien kun je doden met heet water en afwasmiddel. Koriander, lavendel, boerenwormkruid en kamille werken als een goed verjaag middel tegen vlooien.

Hond in laten inslapen

Wanneer het moment komt dat je hond veel pijn lijdt en erg ziek is, moet er een moeilijke beslissing gemaakt worden. Is dit het moment om hem toch maar in te laten slapen? Moet ik echt al afscheid gaan nemen van mijn hond? Dit zijn vragen die ongetwijfeld door je hoofd zullen spoken. Het is een erg moeilijke beslissing, maar in laten slapen is wel de meeste humane oplossing.

Een hond hoort bij het gezin en daarom is het laten inslapen iets wat je met zijn alleen moet bespreken en beslissen. Stel daarbij de volgende vragen:

 • Is het echt niet meer mogelijk om de pijn weg te nemen?
 • Kan de aandoening niet langer meer behandeld worden?
 • Lijdt de hond lichamelijk en/of mentaal teveel pijn?
 • Zal de aandoening van lange duur zijn en zal deze ook nog erger worden?

Mocht je je hond niet in willen laten slapen, houd dan rekening met het volgende:

 • Kunnen we wel verder voor de hond zorgen?
 • Levert het geen moeilijkheden op binnen het gezin?
 • Kunnen we andere behandelingen voor de hond wel betalen?

Als je in het bezit bent van meerdere honden dan kan het overlijden van hun maatje ook impact hebben op hen. Vooral wanneer ze niet weten dat de hond is overleden. Ze merken dat hun maatje er niet meer is maar weten niet precies wat er is gebeurt en waar hij is. De hond kan hierdoor erg van streek raken. Als je dit wilt voorkomen is het een goed idee om de overblijvende hond of honden te laten snuffelen aan het lichaam van de overleden hond.

Grof geschat zou je kunnen zeggen dat je in je eerste jaar aan een hond 2200 euro kwijt bent.

Hondenverzekering voor ziektekosten

De ziektekosten van je honden kunnen vaak behoorlijk oplopen. Om deze kosten voor te zijn, kan het verstandig zijn een hondenverzekering af te sluiten. Wanneer het huisdier een ziekte oploopt en naar de dierenarts moet zal deze verzekering de gemaakte kosten namelijk direct vergoeden.

Wanneer je te laat bent met het afsluiten van een hondenverzekering worden de gemaakte ziektekosten vaak niet meer vergoed of is het niet meer mogelijk een verzekering af te sluiten voor dergelijke ziektekosten. Een hondenverzekering kost vaak niet meer dan enkele tientjes per maand, op oudere leeftijd gaan de kosten van een hondenverzekering zich uitbetalen en weet je zeker dat ziektekosten voor een huisdier niet voor eigen rekening komen, maar voor rekening van de verzekeringsmaatschappij.

Een hondenverzekering vergelijken en afsluiten kan gemakkelijk via het internet worden gedaan, dit is vaak binnen enkele minuten gebeurd. Op het afsluiten van een verzekering volgt vaak een incasso per maand. Wanneer deze incasso netjes betaald wordt blijft je hond verzekerd. Als er onverhoopt kosten worden gemaakt door ziekte kan de verzekering deze kosten uitbetalen. Je kan het beste een hondenverzekering vergelijken voordat je er één afsluit. De ene hondenverzekering past beter bij jouw huisdier dan de andere hondenverzekering. Op onze website kan je alvast de hondenverzekering vergelijken per verzekeraar. Zie op deze pagina alvast een overzicht van de grootste verzekeraars en kijk welke het beste bij jouw huisdier past.