Vlooien bij je hond, wat moet je doen?

Vlooien bij je hondElk dier (en ook de mens) kan last krijgen van vlooien. Vlooien bij je hond dit kan een ware plaag worden, daarom dat het erg belangrijk is om het te voorkomen. In tegenstelling tot wat er in de praktijk vaak wordt gezegd, heeft hygiëne geen grote rol bij vlooien. Een vlo kiest eenieder die langs loopt om op te springen. Of je nu vies of schoon bent, hij zoekt een gastheer.

Vlooien bij je hond?

Vlooien zijn kleine parasieten die leven van het bloed van een dier. Bij het bijten komt er speeksel in de wond dat er voor zorgt dat het bloed niet stolt, en de vlo ongestoord het bloed kan drinken. Dit veroorzaakt de jeuk. Zo’n 5% van de vlooien zitten op de vacht van je hond, de andere 95% zitten op de bank, de hondenmand of hondendeken, het vloerkleed, etc. Na het drinken van het bloed legt een vlo binnen 48 uur de eerste eitjes. De eieren vallen op de grond en de larven verstoppen zich op donkere plekken. Wanneer ze warmte en trilling voelen – bijvoorbeeld het langslopen van de hond – dan springen ze op hem. Om vervolgens weer eitjes te leggen op deze manier ontstaat een plaag.

Pak hond en huis aan

Op het moment dat je ziet dat je hond veel gaat krabben, dan kan je het beste een vlooienkam erbij pakken om te kijken of het ook om vlooien gaat. Blijf de hond dagelijks kammen totdat er geen vlooien meer in de vacht zitten. Je kan het beste de gevonden vlooien in een emmer met water en zeepsop doen dat overleven ze niet. Spray ook  de hond in met antivlooienspray. En druppel hem in om hem vlo vrij te houden. Het is belangrijk om ook je huis vlooienvrij te maken. Doe dit door goed te stofzuigen, ook in hoekjes en op donkere plekken. Zie daarbij kieren en naden niet over het hoofd. Was regelmatig dekens en knuffels van je hond op 90 graden dat overleeft de vlo niet.

Als je hond last blijft houden van jeuk, is er iets anders aan de hand. Ga dan naar de dierenarts met je hond. Weet je dat als je een hondenverzekering hebt je dan geen zorgen hoeft te maken over de kosten voor de dierenarts. Die worden namelijk vergoed vanuit de verzekering. Vergelijk online de aanbieders van hondenverzekeringen voordat je een keuze maakt.