Je hond is overleden, wat nu?

Je hebt een hond en daar geniet je iedere dag weer volop van. Maar er komt een keer een dag waarop je je hond moet laten inslapen of je hond is komen te overlijden door bijvoorbeeld ziekte. Het moment van afscheid nemen van je hond zal vroeg of laat een keer voorkomen. Soms is het een moment waar je naar toe kunt leven, je merkt dat je hond ouder wordt, zieker is en dan moet je vanzelf een keer de knoop doorhakken. Maar het kan ook onverwacht gebeuren. Je hond kan ineens ziek worden, of een ongeluk hebben gehad. Het zijn in ieder geval moeilijke momenten. Iedere dag staat je trouwe viervoeter voor je klaar en dan moet je ineens afscheid nemen van je trouwe maatje. Dit is een moeilijk moment en veel mensen kijken er tegenop. Je kunt je hond begraven, op laten halen of laten cremeren.

De crematie van je hond

Steeds meer mensen maken de keuze om hun hond te laten cremeren. Je hebt je maatje lang bij je gehad en ineens moet je afscheid nemen. Je hond heeft een bepaalde plek ingenomen in je gezin, je hebt een hechte band en ineens valt dat allemaal weg. Je hond heeft een speciale betekenis voor je en daarom kun je voor een crematie kiezen. Een manier om afscheid te nemen van je hond en zo kun je hem toch op verschillende manieren nog bij je hebben.

Als je hond is overleden, dan bel je vaak de dierenarts. Ook wanneer je je hond in moet laten slapen, ga je met je hond naar de dierenarts of de dierenarts komt bij je thuis. Als je hond is overleden dan regelt de dierenarts vaak een dierencrematorium. Ze kunnen de hond op komen halen, maar je kunt de hond ook zelf brengen. Om te weten waar je bij jou in de buurt naar toe kunt, kun je online kijken. Er komen steeds meer huisdieren crematoria bij. Je moet wel zelf eerst contact met hen opnemen als je van de service gebruik wil maken, zij zullen je dan uitleggen hoe de werkwijze daar is (dit kan per locatie variëren).

Hond laten cremeren

Je wil je hond laten cremeren, dit kan dan geregeld worden door het huisdierencrematorium. Je kunt dan op een speciale manier afscheid nemen van de hond. Het zijn heel persoonlijke keuzes, en wat jij wil doen, ligt aan je eigen wensen die je hier kunt bespreken. De crematies waar je uit kunt kiezen zijn vaak de collectieve crematie en de individuele crematie.

Soorten crematies

Een collectieve crematie
Bij een collectieve crematie wordt de hond gezamenlijk met andere huisdieren gecremeerd. Het as van de hond (en de andere huisdieren) wordt uitgestrooid over een, van te voren afgesproken, plaats.

Een individuele crematie
Een individuele crematie biedt veel meer mogelijkheden voor jou en je hond. Er zijn veel meer keuze die gemaakt kunnen worden. De hond wordt alleen cremeert, dus niet met andere huisdieren. De as van de hond wordt opgevangen in een bak. Dit is dus niet niet de as van andere huisdieren, de crematie is alleen voor jouw hond.Na de crematie kun je zelf bepalen wat je met zijn as wilt doen. Je kunt de as van de hond ergens uitstrooien of je kunt het mee naar huis nemen.

De kosten voor de crematie van uw hond hangen af van verschillende factoren. Ten eerste wat voor soort hond u heeft. Natuurlijk niet het ras, maar of u een kleine, middelgrote of grote hond had. Dit is natuurlijk belangrijk voor het verbrandingsproces.
Daarnaast zijn uw persoonlijke wensen van belang bij het bepalen van de kosten van de crematie. U kunt kiezen voor een algemene crematie, waarbij verschillende dieren tegelijkertijd worden gecremeerd. Of misschien wilt u dat u hond alleen wordt gecremeerd, dan kunt u daar natuurlijk ook voor kiezen.
Een derde is of u kiezen voor een verstrooiing van de as van uw overleden hond of dat uw de as mee wilt nemen in een urn voor thuis.

Wat kost een crematie van een hond nu gemiddeld?

Kleine hond <10 kg Middel hond 10 kg-30 kg Grote hond >30 kg
Algemene crematie, inclusief. as verstrooiing € 55,00 € 88,00 € 112,00
Individueel, inclusief as verstrooiing € 91,00 € 121,00 € 147,00
Individueel, as mee in een urn € 146,00 € 177,00 € 219,00

Verwerking.

Het verlies van een hond ervaart iedereen anders, hier zijn geen regels voor. De rouw bij mensen is een algemeen geaccepteerd gegeven, iedereen heeft mensen om zich heen en vele weten helaas hoe het is om een dierbare te verliezen. Bij een hond is dat anders. Niet iedereen is een hond gewend in zijn of haar leven en kan zich dus niet volledig inleven hoe het voelt om een dierbaar dier te verliezen. Daarbij zien sommige mensen de hond als een extra lid van het gezin of de familie en andere zullen dat niet zo zien, maar wel veel om de hond hebben gegeven. Iedereen staat vrij om te rouwen om de hond hoe je dat wenst.

Vragen die eerder opkomen dan bij het verlies van een naaste zijn bijvoorbeeld:

  • Is het geoorloofd om verdrietig te zijn om de dood van mijn hond?
  • Het is toch geen mens, maar een huisdier, is dit verdriet dan niet gek?
  • Ben ik wel normaal? Hoe moet ik me voelen nadat mijn hond is gestorven?

Als uw hond gestorven is, dan is het soms te heftig om gelijk een nieuwe hond te nemen. Eerst moet u door het rouwproces heen. Wellicht is het een idee om toch met honden in aanraking te blijven, zodat u de gezelschap van een hond gewend blijft. Werken bij een honden uitlaatservice of er zelf een beginnen kan helpen bij het verwerkingsproces van het verlies van uw hond. Als u toch besluit om weer een nieuwe hond te nemen, dan is het van zeer groot belang dat u de juiste soort hond kiest. Misschien kiest u voor dezelfde soort hond en ander moet u zich het volgende afvragen. Welk ras past bij uw levensstijl en karakter?