Honden zijn een volwaardig onderdeel van het gezin.

En verdienen daarom ook de beste zorg mogelijk. Daarom sluiten steeds meer hondenbezitters een hondenverzekering af. Maar voordat je er een afsluit, zit je misschien met een aantal vragen. Wat is het precies? Waarom zou je er een afsluiten? Hoe kan ik hondenverzekeringen vergelijken En wat zijn de kosten ervan? Deze website helpt je met deze vragen en houdt je op de hoogte van het laatste nieuws.

Wat is een hondenverzekering?

Kort gezegd is het een zorgverzekering voor je hond. Hiermee bescherm je jezelf tegen onverwachte en soms erg hoge kosten van een medische behandeling voor je hond. De kosten voor een behandeling kunnen oplopen tot vele honderden of zelfs duizenden euro’s. Een hondenverzekering vergoedt een groot deel van de medische kosten voor je hond. Vaak worden de kosten voor castratie, sterilisatie, vaccinatie en tandheelkunde voor je hond niet vergoed maar niet als je hier aanvullend voor verzekerd bent. Ook is het mogelijk om je aanvullend te verzekeren voor de crematiekosten voor je hond. De meeste verzekeraars vergoeden maximaal € 2.000 tot € 3.500 per jaar en hanteren een eigen risico van 20%.

Medische kosten gedekt.

Hieronder staat een overzicht van de medische kosten die door de (meeste) hondenverzekeringen gedekt worden:

 • Consult
 • Geneesmiddelen
 • Hulpmiddelen
 • MRI-onderzoeken
 • CT scans
 • Medisch noodzakelijke behandelingen, inclusief narcose
 • Euthanasie

Premie

De hoogte van de premie verschilt per aanbieder en hangt voornamelijk af van de leeftijd van je hond en het ras. Gemiddeld bedraagt de premie tussen de € 10 voor een jonge, kleine hond en € 30 voor een oudere, grote hond.

Waarom zou ik er een afsluiten?

Veel hondenbezitters vragen zich af waarom een hondenverzekering goed is om af te sluiten. Hieronder staan daarom de voor- en nadelen ervan opgesomd. De medische zorg voor dieren is de afgelopen jaren sterk verbeterd. Gelukkig kan er steeds meer kan behandeld en genezen worden, maar de kosten van een behandeling kunnen behoorlijk oplopen. Aan de andere kant is het weer een verzekering die je moet afsluiten. Lees meer over de voor- en nadelen van het afsluiten ervan op waarom een hondenverzekering.

De voordelen

Hoe goed je ook voor je hond zorgt, het kan altijd gebeuren dat je hond ziek wordt of een ongeluk krijgt. Gelukkig is de dierenzorg in Nederland van een hoog niveau en kunnen veel aandoeningen behandeld worden, maar de kosten van deze medische zorg kunnen behoorlijk oplopen tot honderden of zelfs duizenden euro’s. Deze kosten komen vaak onverwacht en je moet er natuurlijk niet aan denken dat je een behandeling niet kunt laten uitvoeren omdat het op dat moment ‘te duur’ is. Met een hondenverzekering is je hond verzekerd van goede zorg wanneer het nodig is en hoef jij je niet druk te maken of je het wel kunt betalen. Met een hondenverzekering ben je voor € 10 – € 30 per maand verzekerd voor de kosten van een medische behandeling van je hond. Het loont de moeite om de verzekering af te sluiten als je hond nog een puppy is, omdat de kosten afhankelijk zijn van de leeftijd van je hond (tijdens het afsluiten). Ook het gewicht en ras van je hond bepalen de hoogte van de premie.

De nadelen

Voor een hondenverzekering moet je natuurlijk maandelijks premie betalen. Maar een medische behandeling van je hond kost natuurlijk ook geld. Een alternatief is dat je zelf maandelijks een bedrag opzij zet op een spaarrekening zodat dat je zelf spaart voor de medische kosten van je hond. Als je dit consequent volhoudt en niet (af en toe) vergeet te doen, ben je waarschijnlijk goedkoper uit dan maandelijks een premie betalen. Het is natuurlijk afhankelijk van de gezondheid van je hond en de medische behandelingen die hij nodig heeft, of dit je geld bespaart of oplevert.

Vergelijken

Het loont zeker de moeite om de voorwaarden, de kosten en de behandelingen die gedekt worden van de verschillende aanbieders te vergelijken. Dan kun je bepalen welke verzekering bij jou past.

Vergelijken ten opzicht van andere aanbieders kun je op basis van vier punten doen:

 • De premie
 • Het eigen risico (het bedrag wat je zelf moet betalen bij een behandeling)
 • De maximale uitkering per jaar
 • De behandelingen die vergoed worden

Deze vier punten samen bepalen of een hondenverzekering bij jou past. Vind jij het belangrijk dat je zo min mogelijk premie betaald, heb je liever dat je hond voor zoveel mogelijk medische behandelingen verzekerd is, of wil je liever een zo laag mogelijk eigen risico hebben? Hieronder staan de drie bekendste hondenverzekeringen met elkaar vergeleken: Ohra, Petplan, en inshared.

Premies vergelijken
De premie is afhankelijk van de leeftijd, het gewicht en ras van de hond. Om een idee te krijgen van de premieverschillen tussen de aanbieders, is de premie vergeleken voor een puppy Golden Retriever. Een uitgebreidere en daarom is alleen de prijs voor een puppy golden retriever als voorbeeld meegenomen. Bij inshared betaal je maandelijks € 15,82, bij Ohra € 17,78, en bij Proteq maar liefst € 27,38.

Eigen risico vergelijken
Het eigen risico is het bedrag wat je zelf moet betalen wanneer je hond een medische behandeling krijgt. Hier is het lastig om een duidelijke vergelijking te maken, aangezien Ohra en inshared respectievelijk 20% en 19% eigen bijdrage vragen. Bij Petplan is dit een vast bedrag van € 35. Dus als een behandeling duurder is dan € 175 ben je beter af bij Petplan. Een rekening van een paar honderd euro is eerder regel dan uitzondering, dus vaak zul je bij Petplan hierbij het beste af zijn.

Maximale uitkering vergelijken
De maximale bedragen die jaarlijks uitgekeerd worden door de verzekeraars verschillen behoorlijk van elkaar. Ohra keert maximaal € 2.000 per jaar uit, Petplan € 2500 en inshared maar liefst € 3500.

Kosten

De kosten zijn afhankelijk van de leeftijd, het ras en het gewicht van je hond.

Andere onderwerpen die op deze site ook aan bod komen, zijn:

 • Wat zijn de medische kosten van een behandeling?
 • Een beschrijving van de drie grote verzekeraars.
 • Beoordelingen en reviews van mensen die een verzekering hebben afgesloten
 • Het laatste nieuws op het gebied van zorgverzekeringen voor honden