Gebitsverzorging voor je hond

Elk jaar is februari de maand van de gebitsverzorging voor je hond, dus ook voor jouw lieve kwispelende viervoeter. Tijdens deze maand kan je terecht bij veel dierenartsen in het land, voor een extra gebitscontrole en natuurlijk voor extra tips voor de juiste verzorging. Dat hier maandelijks veel aandacht aan wordt besteed is nodig, omdat veel honden (maar ook katten) last hebben van hun gebit. Weet je dat maar liefst 80% van de honden boven de 3 jaar last heeft van het gebit? Daarom dat deze extra aandacht geen kwaad kan!

Ontstaan van gebitsproblemen

Gebitsverzorging voor je hond Honden hebben een erg sterk gebit, ze eten ermee en gebruiken het gebit om mee te vechten. Een hond heeft zes snijtanden boven en zes onder, scherpe hoektanden, en 12 kiezen boven en 14 kiezen onder.  Net als bij mensen laat voeding van de hond etensresten achter op zijn gebit. Wanneer dit niet wordt verwijderd, ontstaat er tandplak.

Tandplak kan leiden tot een tandvleesontsteking, wat pijnlijk, rood en bloedend tandvlees kan geven. En op langere termijn zorgt tandplak voor gaatjes in tanden en kiezen, en wanneer dit niet wordt opgemerkt gaan deze los zitten. In het ergste geval leidt ontstoken tandvlees tot een bacteriële infectie, die in de bloedbaan van de hond terecht komt.

Dit kan een ontsteking van hartkleppen of nieren geven! Het is dus erg belangrijk om het gebit in goede conditie te houden. Voor je het weet moet je hond worden geopereerd of iets en ben je verder van huis. De operatiekosten krijg je trouwens voor een groot deel vergoed wanneer je een hondenverzekering hebt afgesloten. De hoogte van de vergoeding hangt af van de verzekeraar.

Gebitsverzorging voor je hond

Je kan zelf de gebitscontrole van je hond uitvoeren en natuurlijk zijn tandenpoetsen. Je herkent tandsteen aan gele en bruine plekjes op de tanden en kiezen. Een tandvleesontsteking valt ook op door rode randen op het tandvlees. Tot slot kan een slechte adem of overmatig kwijlen duiden op een gebrekkig gebit.

Door de tanden van de hond dagelijks te poetsen voorkom je dat tandplak kan ontstaan, en voorkom je dus ook ergere gevolgen. Wanneer je niet goed weet hoe je de tanden moet poetsen van je hond is het handig als de dierenarts dit een keer voor doet. Dan kan je het vanaf dan zelf dagelijks doen!