Eet je hond gezond…..

Op die vraag willen alle hondeneigenaren antwoord…….. Maar is er wel een duidelijk antwoord? De hond kan niet zoals wij een keuze maken en bepalen wat wel en wat niet te eten.  Wij bepalen voor hen.  Maar weten wij zelf wel wat wij ze voorschotelen.  Als je op internet gaat zoeken op de trefwoorden hondenvoeding + specialisten dan krijg je tientallen website’s met zichzelf noemende specialisten veelal met (web)winkels die het beste hondenvoer tegen de laagste prijs aanbieden en gratis aan huis komen leveren.

Is dat het antwoord op jouw vraag…………..

Kan je en mag je van een medewerker in een dierenspeciaalzaak verwachten dat deze alle ingrediënten en toevoegingen kent van de vele zakken voer die er staan. Kun je het hem kwalijk nemen als hij het antwoord schuldig moet blijven als hij slechts de taak heeft zoveel mogelijk omzet te behalen. Kun je het hem kwalijk nemen dat er gewoonweg geen simpel antwoord is te geven op de vraag omdat de leverancier van de voeding in opdracht van de producent zeer terughoudend is over de ingrediënten en toevoegingen in zijn voer.Heeft de dierenarts dan het antwoord, mag je van hem verwachten dat hij alle ingrediënten en toevoegingen kent van de vele hondenvoeders.

Ondanks zijn lange studie en ervaring denk ik dat ook hij het antwoord schuldig moet blijven. Ik ga absoluut niet op de stoel van de dierenarts zitten, die arrogantie heb ik niet. In tegendeel,  Ik heb zeer veel respect voor het werk wat zij doen. Ik denk dat hun interesse in voeding niet verder gaat dan de speciale dieetvoeders voor problemen met nieren, urinewegen, overgewicht, etc, En dan nog blijft de vraag weet hij wat de ingredienten en toevoegingen zijn. Want dat is nog steeds de vraag!

Wie is sinds jaar en dag DE man die alles weet van honden…..Juist, Martin Gaus. Ik twijfel niet aan zijn kennis over honden, absoluut niet. Maar kan hij een objectief antwoord geven op de vraag, wat is de beste voeding voor je hond. Ik denk het niet! Bezoek zijn website en de reclamebanners knipperen je tegemoet. Martin Gaus wordt gesponsord door Royal Canin, kun je van hem een objectief antwoord verwachten als het gaat over voeding…….

Het ene verhaal is nog mooier dan het andere. De producent met het grootste budget  maakt de mooiste reclame en trekt hierdoor vaak aan het langste eind. Vergeet niet dat de grootste producenten van hondenvoeding zijn ondergebracht bij multinationals als Mars Inc ( o.a. Royal Canin, Iams, Eukenuba, Pedigree , Sheba, Whiskas) en Colgate-Palmolive (o.a. Hill’s)  Maar maken deze producenten ook de beste voeding voor je hond………Ik heb mijn twijfels,  waarom…..Dat ga ik proberen toe toelichten aan de hand van enkele gepubliceerde onderzoeken.

Als je je verdiept in de eerder genoemde multinationals en wat deze produceren wereldwijd dan kun je concluderen dat ondanks de miljoenenomzet het hondenvoer maar een klein gedeelte is van de totale omzet. Uit onderzoeken door gerenommeerde onderzoekers en journalisten over de gehele wereld is vastgesteld dat overblijfselen van productie worden gebruikt bij het vervaardigen van hondenvoer.  later in dit artikel zal ik verwijzen naar deze onderzoeken die zijn gepubliceerd op internet.

Je kunt ook zelf eens zoeken op internet naar BHA, BHT of ETHOXYQUIN, met name het E nummer 324, allen stoffen die aanwezig zijn in de hondenvoeding. Of synthetische vitaminen,  ook die zijn toegevoegd. De producenten zetten dit niet in deze bewoording op hun etiketten, dankbaar gebruik makend van de wetgeving, maar omschrijven het als  antioxidanten  (PDF bestand). Wat te denken van de sticker groot op de verpakking  100% kip, de kleine lettertjes op het etiket zeggen dat er slechts 4% vlees in zit maar dat is dan wel 100% kip, kun je het nog volgen? En welk deel van de kip…… slachtafval……karkassen……….vermalen snavels?

Allergie……

Ooit gehoord of gelezen over een in de natuur levend dier met een voedselallergie……..Ik niet. Ook het zoeken op internet leverde niets op. Een wolf met een allergie voor schaap-, konijnen– of hertenvlees is ten dode opgeschreven want zal de hongerdood sterven. Een vos met een allergie voor kip-, eend- of fazantenvlees ook die zal snel het loodje leggen. Waarom hebben zoveel honden, die ook vleeseters zijn dan wel een allergie voor hetzelfde vlees dat is toegevoegd aan de voeding……..Ik denk dat de allergie ontstaat door alle smerige toevoegingen als antioxidanten, chemische vitaminen en slachtafval.

Een voorbeeld is een dieetvoer van een gerenommeerd merk dat wordt gemaakt voor honden met een voedselallergie. Het hoofdbestanddeel ………..kippenveren. Kijk in de natuur, wat laat de wolf of vos achter als deze een vogel heeft gegeten, juist de VEREN! omdat deze niet te verteren zijn. De fabrikant zegt de veren te hebben behandeld zodat deze eetbaar zijn en verteren, waarmee behandelt dan?  Het toont aan dat er zeer goedkope afvalproducten worden gebruikt waar niets maar dan ook niets anders meer mee is te doen. En echt zo is er nog een gehele website vol te schrijven over de misstanden in de productie van hondenvoeding. Toevoegingen en E nummers die voor menselijke consumptie verboden zijn omdat ze giftig zijn en kanker kunnen veroorzaken, EET JIJ DIT…………Waarom dan wel aan je hond voeren?!

Brok of nat……

Ook dat is een keuze die je moet maken voor je hond……… Maar ik zeg nat, of in ieder geval nat als basis met een kleine toevoeging van een brok als je dit prettig vind.  Maar zorg er voor dat je een gezonde brok geeft.Decennia lang dagelijks werken met honden leert je dat honden steeds vaker huid en vachtproblemen hebben of krijgen. Dit uit zich in jeuk, krabben en bijten soms tot bloedens toe. Een ander probleem wat vaak voorkomt is met het bewegingsapparaat van de hond. Vaak wordt dit toegeschreven aan artrose. Als je de gebruiksaanwijzing leest van de droge hondenbrok dan staat daar beschreven dat de hond altijd voldoende vers drinkwater tot zijn beschikking moet hebben. Logisch zul je denken, maar is dit wel zo logisch.  Als je bedenkt dat een droge hondenbrok slechts tussen de 7% en 10% vocht bevat en natte voeding 65% tot  85% kun je zelf bedenken hoeveel water er gedronken moet worden bij het voeden van een droge brok.  En kun je je hond dwingen om water te drinken….Nee dus!

Gevolg…….vochttekort!

Problemen die zich voor kunnen doen bij vochttekort zijn: jeuk, droge huid,  blaasgruis, blaasontsteking, nierprobleme en een algeheel belabbert gevoel. Bij constatering van blaasgruis zal de DA de eerste weken speciale dieetvoeding voorschrijven om de blaas goed te spoelen, welke voeding…….precies, natte voeding! Zelfs honden met overgewicht zullen afvallen wanneer de overstap wordt gemaakt naar natte voeding.De reden hiervan is dat het vochtgehalte in de voeding geen energie geeft, wel kan dezelfde hoeveelheid voeding worden gegeven.

Nat voer……

Heb je gekozen voor nat voer……….Dan is de volgende logische vraag, welk merk. Zoveel honden zoveel merken lijkt het wel tegenwoordig. Maar na lang zoeken en overwegen hebben wij een keuze gemaakt.

Tot slot……..

Ik hoop dat ik je aan het denken heb gezet over wat jij je hond voorgeschoteld. Ik ben namelijk van mening dat de multinationals meer interesse hebben voor de beursnoteringen dan voor het wel en wee van jouw en mijn hond.  Zolang zij op het randje balanceren van wat er wettelijk is toegestaan om in menselijke voedingsproducten te stoppen, ben ik ervan overtuigd dat ze bij de productie van dierenvoeding over het randje gaan.