Alles over je favoriete mopshond

De mopshondDe mopshond is de kleinste dogachtige van allemaal. Van oorsprong komt de mopshond uit China. Ze waren de lievelingen van de Boeddhistische monniken in het Tibetaanse gebergte. De monniken geloofden dat hun ziel na hun dood in hun mopshond zou huizen. De hondjes werden dan ook goed verwend door de monniken. Helemaal zeker is het niet, maar er zijn aanwijzingen dat de eerste mopshonden al rond 700 voor Chr. rondliepen aan het Chinese hof. Vanuit het Chinese hof werd de mopshond rond 700 na Chr. geintroduceerd bij de Japanse Keizer onder de naam Ssuchuan pai. Door zijn lage voorkomen en korte pootjes paste de mopshond perfect onder de lage Japanse tafels.

Omstreeks 1500 zijn de eerste mopshonden meegenomen naar Europa door Nederlandse zeelui. De mopshond werd al snel zeer populair bij de dames vanwege zijn excentrieke uiterlijk en het feit dat de mopshond mooi op schoot past. Tweehonderd jaar later nam Stadhouder Willem III de mopshond mee naar Engeland toen hij daar de troon besteeg. De mopshond van Willem III, Pompey genaamd, zou hem ooit het leven hebben gered. Toen de legertent van de prins overvallen werd door Spaanse soldaten zou de mopshond Willem III wakker geblaft en gekrabt hebben waardoor hij op tijd kon ontsnappen.

De mopshond is een echte gezelschapshond, altijd charmant en levendig. De mopshond is een bijzonder trouwe, betrouwbare en aanhankelijk hond. De hond is dan ook een ware kindervriend en kan prima thuis gehouden worden. De mopshond is nooit gefokt voor enig praktisch nut. Zijn primaire functie is die van aanhankelijke gezelschapshond. Een functie die de mopshond met verve en vol plezier vervuld.